3 tips för en säker lösenordshantering

Skriven av Hilde Groenewegen 2019-08-20 09:35

lösenord

Augustimånad innebär för många att börja jobba igen efter semestern. Väl tillbaka på jobbet kan det vara svårt att komma in i sina arbetsrutiner. Det är lätt att glömma sina lösenord, speciellt efter en lång ledighet. 

Det är många som använder samma lösenord till olika webbplatser eller tjänster. Detta medför risker eftersom att flera konton kan bli hackade samtidigt. Av den anledningen är det viktigt att varje lösenord är säkert. För att underlätta samt öka säkerheten kan man ta hjälp av exempelvis en lösenordshanterare.

Hur ska man gå tillväga för säker lösenordshantering? Vi har 3 enkla tips som löser detta på ett smidigt sätt!

3 enkla tips för lösenordshanteringen: 

  1. Starta nu!
    Ingen kommer att göra en förändring åt dig utan du måste göra den själv. Bestäm vilken dag och tid du ska göra din förändring och skriv in det i kalendern. Chansen är större att du kommer igång om du har avsatt tiden till det. 
  2. Kartlägg de tjänster du använder
    Skriv upp vilka webbplatser och tjänster du har lösenord till så du vet var du behöver göra din förändring. Bestäm om du ska ändra alla lösenord på en gång eller ta de viktigaste inloggningarna först och fortsätta med resten vid ett annat tillfälle.
  3. Ta hjälp av en lösenordshanterare
    Istället för att skriva dina lösenord på papper är det säkrare och smidigare att använda sig av en pålitlig lösenordshanterare. Det finns flertalet bra alternativ som du kan ha på datorn eller i din telefon. Det enda du behöver klura på är ett bra lösenord då lösenordshanteraren sköter resten. Tre bra tjänster vi kan rekommendera är dessa: Enpass, Lastpass och 1Password.

Om du idag inte använder dig av en lösenordshanterare så är det värt att ge det en chans. Inför nästa ledighet slipper du oroligheten om att behöva komma ihåg diverse olika lösenord. Det är ett smidigt och säkert sätt som underlättar för dig i vardagen. Stort lycka till med lösenordshanteringen! 

Ämnen: Säkerhet, Råd, Ordning och reda, Lista, Lösenord