6 tips för att komma igång efter semestern

Skriven av Hilde Groenewegen 2020-08-17 08:50

jobba efter semestern

Många av oss börjar nu jobba igen efter sommarledigheten. Efter flera veckors avkoppling är det viktigt att tänka på balans. Precis som att det är bra att börja växla ner innan semestern är det viktigt att successivt trappa upp efter ledigheten. Ett typiskt misstag som många gör är att maxa arbetstempot från dag ett, vilket kan resultera i att vi snabbt känner oss trötta och slutkörda.

Vi sammanfattar några punkter som kan vara bra att tänka på när du kommer tillbaka till jobbet efter sommarledigheten.

6 tips för att komma igång efter semestern:
 1. Mjukstarta

  Försök att få en uppfattning om vad som hänt under tiden du har varit borta från jobbet. För att komma tillbaka in i arbetet på ett behagligt sätt, bestäm dig för att göra några av sakerna du har planerat och om du hinner något mer är det bara bonus. Tänkt även på att inte boka in en massa möten till en början, utan avsätt tid för förberedelser, efterarbete och reflektion. Ett annat tips är att försöka bibehålla goda rutiner du skapat under semestern vilket kan vara att vistas mer utomhus. Fortsätt exempelvis den rutinen genom att ta en daglig lunchpromenad.

 2. Organisera

  Om du inte redan har gjort det innan semestern, kan det vara en bra början att städa kontorsrummet eller skrivbordet. Det kan även vara smart att göra en to-do lista för vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras. Utöver det är det viktigt att prioritera arbete som har blivit liggande, till exempel att läsa mejl. Ett tips är att ögna igenom alla mejl istället för att läsa dem i kronologisk ordning. På så sätt får du en uppfattning om vad som är viktigt att prioritera innan du pratar med dina kollegor.

 3. Sätt upp en inre plan för hösten

  Många ser hösten som en nystart, precis som ett nytt läsår. Sätt upp en vision för vad du tycker är viktigt och vad du vill åstadkomma på jobbet men även privat. Vilka mål och ambitioner har du? Vad behöver du för att behålla energi och fokus under hösten?

 4. Stäm av med kollegorna 

  Ta dig tiden att ta upp dina sociala kontakter med kollegorna igen. Jobba inte på rasterna utan ta gemensamma fikapauser och luncher. Många av oss kanske fortfarande arbetar hemma på grund av de rådande omständigheterna, då kan det vara extra viktigt att återuppta kontakten med kollegorna och boka in regelbundna digitala fikapauser. Ta dig också tiden att följa upp det som togs upp innan sommaren. Det kan vara bra att boka in ett möte för att återuppta era projekt.

 5. Digitalisera mera

  Se över era möjligheter att digitalisera mera på arbetsplatsen. Att ha en arbetsplats som bidrar till ett smidigare arbetssätt kommer göra stor skillnad. Det blir även enklare vid arbete hemifrån.

 6. Planera in saker att se fram emot

  Trots att semestern är över har du fortfarande ledigt under kvällarna och helgerna. Förläng semesterkänslan genom att boka in roliga aktiviteter utanför arbetstid så du har saker att se fram emot, det kommer motivera dig både på jobbet och privat.

Vi önskar er alla en bra start på jobbhösten och lycka till!

Ämnen: Personal, Ordning och reda