Grattis webben - 30 år!

Skriven av Karolina Donnerot 2019-03-12 14:30

www30ar

World Wide Web, WWW eller webben som vi brukar kalla den är en självklarhet för oss idag men den har inte alltid varit det. Det var nämligen inte förrän den 12 mars 1989 som Tim Berners-Lee skapade det som kom att bli World Wide Web. Ända fram till början av 1990-talet var Internet främst ett kommunikationsverktyg för universitetsvärlden. Det var först när World Wide Web skapades för 30 år sedan som den explosionsartade utvecklingen av Internet kom igång. Sedan dess har mycket hänt och idag är de flesta länder ihopkopplade via Internet. Men trots att webben i dag vuxit till ett digitalt samhälle med över 4 miljarder användare är tekniken i grund och botten densamma. 

Webbens första hemsida

firsthomepagewwwWorld Wide Web - första hemsidan

Så här såg den första hemsidan ut. Sidan handlade enbart om projektet World Wide Web och finns fortfarande kvar idag.

Den populära sökmotorn

Altavista-1999

Hasta la vista AltaVista. Wikipedia 

Även om det låter osannolikt så fanns det faktiskt en tid innan Google. Fram till början av 2000-talet var AltaVista den populäraste sökmotorn och där var man tvungen att söka information genom andra sökmotorer. 

MicroDatas första hemsida 

mdhemsida2001-1

Gräver vi i arkivet hittar vi vår första hemsida som lanserades i februari 2001. Så här såg den ut och vi kan konstatera att mycket har hänt sedan dess.

Är du nyfiken på hur din eller någon annan hemsida sett ut genom tiderna?
Ta en tillbakablick med den digitala tidsmaskinen waybackmachine. Skriv in URL:en på den sida du är intresserad av att se och på ett tryck får du hela sajtens tidslinje. Nostalgiskt roligt!

Läs mer om World Wide Web
Se World Wide Web's 30-årsjubileum

 
 

Ämnen: nostalgi, internet, WorldWideWeb, webben, hemsida, www